Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-02@20:30:44 GMT

لیله الرغایب شبی که خدا بی حساب می بخشد

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۵۲۲۹۵

لیله الرغایب شبی که خدا بی حساب می بخشد

حجت الاسلام والمسلمین وحیدپور گفت: شبی که انسان ها رغبت و میل به مناجات با پروردگار دارند، شب ریزش رحمت الهی است و انسان رغبت می کند تا با خدا حرف بزند، مناجات کند و با خدا ارتباط برقرار کند.

خبرگزاری شبستان، گروه قرآن و معارف: نخستین شب جمعه از ماه پرفضیلت رجب را «لیلة الرّغائب» نامیده اند. رسول خدا (ص) من باب فضیلت و برکت ماه رجب در روایتی فرموده اند: « از اولین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید که فرشتگان آن را «لیلة الرغائب» نامیدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

» لیله به معنی شب و واژه «رغائب» جمع «رغیبه» به معنی چیزی که مورد رغبت و میل و همچنین به معنای بخشش و عطای زیاد است. پس «لیلةالرغائب» هم به عنوان شبی که توجه به آن زیاد است و هم به عنوان شبی که در آن بخشش و عطا فراوان است می تواند معنی شود و بر اساس روایاتی که درباره فضیلت و برکت این شب مطرح شده است هر دو معنا درست و صحیح تلقی می شود.

 

خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با حجت الاسلام والمسلمین «حسین وحیدپور» مدرس حوزه و کارشناس احکام در خصوص اعمال و فضایل لیله الرغائب گفت و گویی انجام داده است که در ادامه می خوانید.

 

لیله الرغائب به چه معنایی است؟

اولین پنج شنبه ماه مبارک رجب را لیله الرغائب گویند. الرغائب به معنای رغبت ها است، شبی که انسان ها رغبت و میل به مناجات با پروردگار دارند، شب ریزش رحمت الهی است و انسان رغبت می کند تا با خدا حرف بزند، مناجات کند و با خدا ارتباط برقرار کند.

معنای لیله الرغائب آن گونه که معروف شده است، درست نیست. برخی لیله الرغائب را به آرزو و خواسته معنی کرده اند البته می توان این گونه هم عنوان کرد که بندگان خدا آرزوهایی دارند و به امید برآورده شدن آرزوها در لیله الرغائب خواسته های خود را از خدا مطرح می کنند البته باید به این موضوع توجه داشته باشیم که لیله الرغائب شبی است که آن قدر رحمت الهی سرازیر شده که انسان رغبت کرده و کیف می کند و میل دارد تا خواسته های خود را از خدا بخواهد. اگر با این رویکرد به موضوع بپردازیم، می توان خواسته و نیاز بنده را آرزو تعبیر کرد، آرزوهایی که امیدوار است از سوی خالق هستی برآورده شود.

 

چرا لیله الرغائب به شب آرزوها مشهور است؟

در کتاب اقبال سید ابن طاووس در خصوص اولین پنج شنبه ماه رجب مباحثی مطرح شده است و این کتاب که معتبر است و مرحوم مقدس قمی بسیاری از احوال را از کتاب اقبال ابن طاووس مطرح می کند در خصوص لیله الرغائب می نویسد از پیامبر اسلام نقل شده است که از اولین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید که فرشتگان آن را «لیلة الرغائب» نامیدند. اولین پنج شنبه ماه رجب که به لیله الرغائب مشهور است دارای یک سری اعمال است که به اقامه نمازی منتهی می شود.

 

چه اعمال و فضیلت هایی در لیله الرغائب توصیه شده است؟

اولین پنج شنبه ماه رجب را روزه می گیرند و بین نماز مغرب و عشا یک نماز دوازده رکعتی خوانده می شود. این نماز شامل شش نماز دو رکعتی است که در هر رکعت سوره حمد را خوانده و پس از آن سه بار سوره قدر خوانده می شود و دوازده بار سوره توحید. در واقع در این نماز 36 بار سوره قدر خوانده می شود. در رکعت دوم نیز پس از خواندن سوره حمد سوره قدر 12 بار سوره اخلاص خوانده می شود. پس از آنکه از نماز فارق شدیم، حدود 280 ذکر پس از پایان نماز لیله الرغائب باید بگوییم که شامل 70 بار صلوات می باشد یعنی ۷۰ بار باید بگوییم اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ النَّبِیِّ الْأُمِّیِّ وَ عَلَی آلِهِ [وَ آلِ مُحَمَّدٍ].خدایا! بر محمّد پیامبر درس ناخوانده و خاندانش درود فرست. سپس به سجده می‏ روی و هفتاد مرتبه می گویی: سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ؛ پاک و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح. آنگاه سر از سجده بر می ‏داری و هفتاد مرتبه می‏ گویی: رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَلِیُّ الْأَعْظَمُ؛ پروردگارا! مرا بیامرز و بر من مهرورز و از آنچه از من می‏ دانی بگذر، تو خدای برتر و بزرگتری. دوباره به سجده می‏ روی و هفتاد مرتبه می‏ گویی: سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ؛ پاک و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح سپس حاجت و آرزوی خود را طلب کنید تا به خواست و اراده خدا به آن برسید.

حضرت محمد (ص) درخصوص فضیلت نماز لیله الرغائب و عظمت ماه رجب چه روایاتی دارند؟

 پیامبر اکرم(ص) در فضیلت نماز لیله الرغائب فرموده اند: هر کسی که نماز را به جا بیاورد خداوند متعال شب اول قبرش ثواب و برکت این نماز را به زیباترین شکل ممکن و با روی درخشان و گشاده و با زبان فصیح به سوی او می فرستد و به آن فرد می گوید: ای حبیب من، بشارت بر تو باد که از هر شدت و سختی نجات یافتی.

میت سوال می کند تو که هستی؟ قسم به خدا که من زیباتر از تو صورتی ندیدم و شیرین تر از کلام تو کلامی نشنیده ام و خوشبو تر از تو بویی نبوئیده ام. آنگاه آن زیباروی جواب می دهد: من همان ثواب آن نمازی هستم که در شب لیله الرغائب به جا آوردی. امشب به پیش تو آمده ام تا حقی را که داشتی ادا کنم و با تنها نگذاشتن تو وحشت را از وجودت دور کنم و چنانچه در صور دمیده شود قیامت به پا می شود و من سایه بالای سر تو خواهم شد.

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) همچنین در بیان بزرگی و عظمت ماه رجب چنین فرموده اند: پروردگار متعال فرشته ای به نام داعی در آسمان هفتم مقرر کرده است زمانی که ماه رجب فرا می رسد فرشته دعوت کننده هر شب تا به صبح می گوید:خوش به سعادت آن افرادی که مشغول خواندن ذکر الهی هستند و با شوق و ذوق به سوی درگاه الهی رغبت نشان می دهند و خدا می فرماید:من با کسی همنشین هستم که با من همنشینی کند و مطیع کسانی هستم که فرمانبردار من باشد کسی را می آمرزم که از من طلب بخشش کند این ماه رجب ماه من، بنده هم بنده من و رحمت هم از آن من است. هر کسی من را در این ماه فرا خواند پاسخ مثبتی به او خواهم داد و هر کسی از من حاجتی طلب کند به او عطا خواهم کرد و هر کسی از من هدایت و راهنمایی بخواهد هدایتش می کنم و من این ماه را اسباب ارتباط میان خود و بندگانم قرار داده ام پس هر کسی به آن چنگ بزند شکی نیست که به من خواهد رسید.

 

چگونه می توان از فضایل و برکات لیله الرغائب بهره گرفت؟

آنچه که در منابع دینی ما وجود دارد آن است که بنده با امید اعمال اش ر ا انجام دهد، ناامیدی و مایوس بودن از رحمت خدا یکی از گناهان بزرگ است و هر کس فکر می کند گناه انجام داده است می تواند در لیله الرغائب اعمال گفته شده را انجام دهد و توبه کند و بداند که خدا و توبه او را می پذیرد. در شرایط کرونا وجود مشکلات اقتصادی و ازدواج جوانان و بسیاری مسایل دیگر از یک طرف موظف هستیم وظیفه خود را انجام دهیم و در کنار آن نیز دعا کنیم چرا که دعا پشتوانه کار ما خواهد بود.

 

 

پایان پیام/47

منبع: شبستان

کلیدواژه: لیله الرغایب شب آرزوها اولین پنج شنبه ماه لیله الرغائب خوانده می شود بار سوره ماه رجب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۵۲۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب «تعالیم اسلام» به قلم علامه طباطبایی به چاپ یازدهم رسید

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «تعالیم اسلام» اثر سید محمد حسین طباطبایی و به کوشش سید هادی خسروشاهی در ۳۷۵ صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ یازدهم رسید.

تعالیم اسلام، مجموعه قوانین و مقررات فطری است که سعادت دنیا و آخرت بشر را تأمین می‌کند. این تعالیم از جنبه‌های مختلفِ فلسفی، کلامی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و تربیتی، گوناگون و گسترده است. بی تردید گزینشِ مقوله‌هایی از آن، کار دین شناسانی است که بر زوایای گوناگون آن، تسلط و تبحر دارند و نقش آن‌ها را در ارتباط با منظومه دین، به نیکی می‌شناسند.

اثر حاضر با نام «تعالیم اسلام» دست چینی از موضوعات اسلامی است که به انتخاب و قلم متفکر بزرگ اسلامی، علامه سید محمدحسین طباطبایی در سه بخش تنظیم شده است: اعتقادات، اخلاق، احکام. ذیل هر یک از این بخش‌ها، مطالب عمیق و خواندنی طرح شده است.

ساختار اثر

این کتاب در چهار بخش تألیف شده است؛ بخش اول با عنوان «اعتقادات» خداشناسی از نظر قرآن، عدل و نبوت را بررسی کرده، پیامبران در میان بشر، ماجرای بحیرای راهب و از بعثت تا هجرت را شرح داده و وصیت پیغمبر اکرم (ص) قرآن و اهل بیت، اهل بیت پیغمبر اکرم (ص)، امامت و معاد را به رشته تحریر درآورده است.

نویسنده در بخش دوم با عنوان «اخلاق» وظیفه انسان در برابر خدا (خداشناسی و خداپرستی)، وظیفه انسان در برابر خود (بهداشت روح، تحصیل علم و بزرگداشت دانشمندان) و وظیفه انسان در برابر دیگران (وظیفه در برابر پدر و مادر، وظیفه انسان به همسایگان، عدالت، راستگویی، از خود گذشتگی و اعتماد به نفس) را تبیین کرده است.

«احکام (عمل)» عنوان سومین بخش از کتاب حاضر است که در آن نماز (مقدمات نماز، ارکان نماز، نماز آیات و نماز جماعت)، روزه و بیع بیان شده، اطعمه و اشربه، غصب و شفعه تشریح شده و احیای اموات و لُقَطه مورد تأکید قرار گرفته است.

چهارمین و آخرین بخش از این کتاب با عنوان «اسلام و اجتماع» ضمن بررسی اجتهاد و تقلید، امر به نیکی، نهی از زشتی و نقش اسلام در حیات اجتماعی، اصل مالکیت و طبقه ثروتمند، کلیات مسائل ارث و ازدیاد ثروت و مفاسد آن را تبیین کرده، مسائل و احکام کلی ازدواج، شهادت مرد و زن و کلیات مسائل قضا را شرح داده و مسائل کلی جهاد، مسئله برده‌برداری و اختلاف طبقات دیگر اجتماع را به نگارش درآورده است.

کد خبر 6092786 فاطمه علی آبادی

دیگر خبرها

  • برپایی ۵ میز خدمت در نماز جمعه ارومیه
  • اقامه نماز جمعه اصفهان به امامت حجت الاسلام والمسلمین محمودی
  • طریقه خواندن نماز شب و فضیلت آن
  • خبرنگاری که معلم شد
  • نماز جمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد اقامه می‌شود
  • برگزاری مسابقات قرآن، عترت و نماز دانش آموزی در یزد
  • جشن تکلیف دانش آموزان دختر آستارایی برگزار شد
  • تنفس ۲۰ دقیقه‌ای جلسه صحن مجلس برای اقامه نماز
  • کتاب «تعالیم اسلام» به قلم علامه طباطبایی به چاپ یازدهم رسید
  • انتخابات به نظام مشروعیت می‌بخشد